Wat zijn de gevolgen van een CIS registratie?

Veel mensen vragen zich af wat de gevolgen zijn van een CIS registratie. Een registratie bij de Stichting CIS heeft op zichzelf géén gevolgen mits het geen EVR registratie betreft. In dat geval zijn de consequenties van een CIS registratie wel erg groot.

Vermeldingen in het centrale informatiesysteem van verzekeraars

De stichting CIS houdt een databank bij voor verzekeraars. In dit centrale informatiesysteem van verzekeraars wordt iedere verzekeringsclaim vastgelegd. Hiermee kunnen verzekeringsmaatschappijen een beeld krijgen over het “verleden” van de betrokkenen als er een verzekeringsaanvraag wordt gedaan. In normale situaties heeft een CIS registratie géén gevolgen. De vermeldingen in het centrale informatiesysteem van verzekeraars hebben wel consequenties als de verzekeringsmaatschappij van mening is dat er verzekeringsfraude heeft plaatsgevonden of een verzekering is stopgezet omdat de premies niet zijn afgedragen. In dat geval is er sprake van een EVR registratie in de databank van stichting CIS. De letters EVR staan voor Extern Verwijdering Register.  

Consequenties van CIS registraties met EVR toevoeging

De consequenties van CIS registraties met EVR toevoeging zijn groot voor zowel de betrokkene als diens huisgenoten. Een EVR registratie in het CIS register staan immers op naam en op huisadres en vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen hebben inzicht in deze databank. Betrokkenen hebben vrijwel geen mogelijkheden meer om verzekeringen af te sluiten. Zij kunnen alleen maar terecht bij de Vereende Verzekeringen, een organisatie dat zich richt op het aanbieden van verzekeringen aan mensen met een strafblad. De premies van deze verzekeringen liggen erg hoog en de voorwaarden zijn behoorlijk ongunstig. Een ander nadelig gevolg van een CIS-registratie met EVR toevoeging is dat het niet mogelijk is om bij een financiële organisatie te werken.  

EVR registraties laten verwijderen

De bovengenoemde situaties worden nog vervelender als er sprake is van een onterechte CIS registratie met EVR toevoeging. In dat geval is er vooral een grote noodzaak om EVR registraties te laten verwijderen. Hiervoor kan de betrokkene niet bij de stichting CIS terecht. Het zijn immers alleen de betreffende verzekeringsmaatschappijen zelf die hiervoor bevoegd zijn. Het praktische probleem is vaak dat de betrokkenen net in conflict zijn met deze maatschappijen over deze EVR registratie. Daarom is het voor deze verzekeringnemers een goede keuze om hun belangen te laten behartigen door een verzekeringsadvocaat. 

Welke stappen u kunt ondernemen

Een in verzekeringsrecht gespecialiseerde advocaat kan waardevolle ondersteuning in dit traject bieden door middel van het geven van advies, het vertegenwoordigen van de verzekerde gedurende de contactmomenten met de verzekeringsmaatschappij en het behartigen van de belangen bij een eventuele juridische procedure om een onterechte (van EVR voorziene) CIS registratie te laten verwijderen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *