Wat te doen bij problemen op werk?

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat er problemen ontstaan op de werkvloer. Wat kan je dan het beste doen? Wij van Hulpenrecht.nl hebben een aantal van deze mogelijke problemen voor jou op een rijtje gezet en leggen je graag uit wat je in deze situaties het beste kunt doen. Lees hier alles over waar je de juiste hulp kunt zoeken en wat je rechten als werknemer zijn.

Arbeidsconflict

Een arbeidsconflict kan op allerlei manieren ontstaan en kan verschillende vormen aannemen. Zo kun je in conflict raken met een collega of misschien zit je niet langer op één lijn met je werkgever. Ook als je ontslagen wordt, kun je in een arbeidsconflict belanden. Daarnaast kunnen conflicten tussen andere collega’s of het management onderling ook veel impact op jouw eigen werksituatie hebben. 

Wat het conflict ook is: zoek hulp! Natuurlijk is het eerste de bedoeling dat je met degene waarmee je in conflict bent de situatie bespreekt. Is dit niet meer mogelijk? Betrek er dan een externe partij bij. De meeste bedrijven hebben intern een vertrouwenspersoon of iemand met een vergelijkbare functie aangesteld. Hier kun jij terecht voor alles waar je tegenaan loopt op de werkvloer, zo ook het arbeidsconflict. Dit conflict kun jij hier op vertrouwelijke wijze bespreken waarna de vertrouwenspersoon deze informatie (anoniem) kan doorspelen aan de betreffende partijen. Komen jullie er intern niet uit? Dan is het ook een optie om een mediator in te schakelen. Dit is iemand die er in is gespecialiseerd om conflicten op te lossen, zodat er geen rechtszaak of andere juridische stappen gezet hoeven worden. 

Persoonlijke problemen

Ook persoonlijke problemen kunnen een grote invloed hebben op jouw werkzaamheden. Of deze zich nu op de werkvloer voordoen of dat ze je bezighouden en daarmee afleiden van je werk. Misschien is er iemand in je naaste familie overleden of worstel je met een depressie of een gokprobleem. Wat jouw persoonlijke situatie ook is, deze kan heel veel invloed hebben op hoe jij je voelt en presteert tijdens het werken. 

Soms kunnen deze problemen er zelfs voor zorgen dat je even helemaal niet meer kunt werken. Moet jij revalideren, afkicken in een kliniek of ben je tijdelijk arbeidsongeschikt? Weet waar je recht op hebt! Wij adviseren je dan ook om eerst goed je contract raad te plegen. Wat is er vermeld over ziekteregelingen en waar kun buitengewoon verlof voor aanvragen? Ook is het handig om vast even te kijken wat je bent overeengekomen over het beëindigen van je contact. Daarnaast raden wij je ook sterk aan om zo snel mogelijk met je werkgever in gesprek te gaan. Wees open en eerlijk over de situatie en geef aan dat je er aan wilt werken en wat je daarvoor nodig hebt. De meeste goede werkgevers zullen hier zeker begrip voor hebben en je helpen om zo snel mogelijk de juiste hulp  en andere dingen waar je recht op hebt te krijgen.