Voorkom ruzie bij het verdelen van de erfenis met deze tips

verdelen erfenis tip

Het overlijden van een naaste is altijd een verdrietige periode, waarin er veel geregeld moet worden. Alle zaken die geregeld moeten worden in combinatie met de emotie die daarbij komt kijken is het verdelen van de erfenis vaak erg lastig. Het komt dan ook regelmatig voor dat er familieruzies ontstaan bij het verdelen van de erfenis. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend. Daarom is het van belang om er alles aan te doen om dit soort conflicten binnen de familie te voorkomen. In dit artikel geven we tips om ruzie te voorkomen bij het verdelen van de erfenis.

Kom je toch in een conflict en heb je juridische hulp nodig? Kies dan voor een erfrecht advocaat, zoals Erfrecht Online.

Laat een testament opstellen

Om de erfenis verdeling in goede harmonie te laten verlopen is het van belang om een testament op te laten stellen. Zo weet je zeker dat alle erfgenamen gelijk behandeld worden. Wil je toch een kind extra schenken om welke reden dan ook, dan kan je dat beter bij leven doen. Zo voorkom je een conflict om de erfenis.

Ook is het belangrijk om partner en schoonfamilie niet te betrekken bij de erfenis. Dit zijn vaak factoren waardoor er meer ruis ontstaat op emotionele momenten, zoals bij het verdelen van de erfenis.

Schakel een onafhankelijke taxateur of makelaar in

Om de erfenis te verdelen is het van belang dat bepaalde zaken of onroerend goed op waarde geschat worden. Om conflicten of twijfels te voorkomen is het belangrijk om een onafhankelijke makelaar of taxateur in te schakelen. Twijfel je toch? Vraag dan een second opinion aan.

Het erven van een ouderlijk huis is overigens een van de meest voorkomende oorzaken van discussies en ruzies binnen families. Veel ouders zijn geneigd om het huis voor een zacht prijsje te verkopen, maar dit zorgt juist voor onenigheid. Verkoop het huis daarom altijd conform de actuele woningwaarde.

Vermijd onterving

Het is mogelijk om als ouder je kind in zijn testament te onterven. Het gebeurt niet vaak, maar toch zien we dit af en toe gebeuren. Als onterfd kind kan je bij overlijden van je ouders toch gedeeltelijk de erfenis opeisen. Elk kind heeft namelijk recht op legitieme portie dat bestaat uit geld. Pas na overlijden van de langstlevende geregistreerde partner of echtgenoot kan het onterfde kind dit deel van de erfenis opeisen. In veel gevallen is onterving de oorzaak van ruzies en conflicten binnen families bij het verdelen van de erfenis. Zelfden legt de onterfde zich erbij neer, omdat hij recht heeft op een wettelijke reserve. Dit wordt ook wel minimaal erfdeel genoemd. Ontstaat er zo’n soort conflict binnen de familie? Dan eindigt dit vaak in de rechtbank, waardoor de hele situatie uit de hand loopt. Vermijd daarom onterving als je wilt dat de erfenis soepel en zonder ruzie verloopt.

Verdeel waardevolle spullen

Als het gaat om waardevolle spullen dan is het belangrijk om alle spullen te verdelen. Maak bij leven een lijstje met welke erfgenaam welke waardevolle spullen erft. Het voelt misschien een beetje raar om hierover te praten, maar dit voorkomt wel conflicten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *