Tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen: hoe zit het in elkaar?

Jaar in jaar uit heb je hard gewerkt. Niet alleen om te zorgen dat er destijds brood op tafel kwam, maar ook omdat je voor je oude dag nog iets wilde opbouwen. Dus bouwde je een pensioen op via je werkgever, of zette je zelf ook nog wat opzij. Maar wat gebeurt er met het pensioen als je gaat scheiden? Het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen: je leest er meer over in dit artikel.

Het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen: wat gebeurt er als je gaat scheiden?

Wanneer je gaat scheiden vraag je jezelf vast af wat er gebeurt met het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen. Beiden heb je in sommige gevallen recht op de helft van het opgebouwde pensioen. Je moet het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen als je:

  • Gescheiden bent na 30 april 1995
  • Je het geregistreerde partnerschap na 30 april 1995 stopte
  • De scheiding van tafel en bed na 30 april 1995 definitief is

Je ex-partner krijgt dan dus een deel van jouw pensioen. Dit staat zo vastgesteld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding. Deze wet geldt alleen als je getrouwd bent geweest of een geregistreerde partnerschap had. Zijn jij en je ex gescheiden tussen de periode 27 november 1981 en 1 mei 1995 en heb je toen al jullie bezittingen verdeeld na het scheiden? De Wet verevening pensioenrechten bij scheiding geldt dan niet. Het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen hoeft dus dan niet. Jullie vallen onder de regels van pensioenarrest. Dit is ook wel Boon van Loon arrest genoemd.

Het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen hoeft ook niet wanneer je voor 27 november 1981 bent gescheiden. Je hebt zelf ook geen recht op het pensioen van je partner. Ben je überhaupt niet getrouwd? Dan hebben jullie zelf afgesproken in een samenlevingscontract hoe jullie het pensioen verdelen. De meeste pensioenfondsen eisen namelijk dat je een samenlevingscontract hebt voor het verdelen van het pensioen.

Het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen verdelen geldt overigens alleen voor het pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Het pensioen dat jij en je ex-partner hebben opgebouwd voor jullie huwelijk komt hiervoor niet in aanmerking. Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan moet je de huwelijkse voorwaarden inkijken om te zien hoe jullie de verdeling over het pensioen hebben vastgelegd. Het kan zijn dat jullie dit destijds hebben uitgesloten voor verdeling.

Binnen de eerste twee jaar na de scheiding moeten jij en je ex contact opnemen met het pensioenfonds. Na deze jaren is het pensioenfonds niet meer verplicht om het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen te verdelen. Dit betekent dat jullie zelf het pensioen moet verdelen.

Juridisch hulp inschakelen en je zaken goed regelen?

Wil jouw ex-partner het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen niet verdelen? Dit kan heel vervelend zijn. Het is dan slim om hulp in te schakelen op juridisch gebied. Advocaat mr. J.A. de Kroon vanpensioen-zaken.nl/” style=”text-decoration:none;”> pensioen-zaken.nl ondersteunt jou het beste hierbij. Zodat je alsnog het tijdens het huwelijk opgebouwd pensioen kunt verdelen van jouw en je ex-partner. Onderneem dus nu direct actie en ga naar de bovenstaande website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *