notaris Nijverdal
Geen categorie

Situaties waarin je een notaris nodig hebt

Je zult er weleens mee te maken krijgen: een bezoek aan de notaris. Vaak denken mensen dat je alleen naar een notaris gaat als je een huis gaat kopen, maar dat is slechts een onderdeel van het takenpakket van een notaris. Er zijn meer situaties waarin je een notaris in de hand moet nemen.

Wat is een notaris?

Notarissen, zoals die van Het Notarieel, zijn er om afspraken bindend en geldend te maken volgens het recht. Een notaris is onpartijdig en geeft passend advies voor de desbetreffende situatie van de personen of partijen die een akte laten opstellen door de notaris. Er wordt een akte opgesteld, zodat er later geen verwarring kan ontstaan over afspraken die zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan huwelijkse voorwaarden bij een echtscheiding. 

De overeengekomen afspraken in de notariële akte zijn bindend. Het is niet in iedere situatie wettelijk verplicht om een bezoek te brengen aan een notaris, maar in bepaalde situaties wordt het wel aangeraden om het toch te doen. Notarissen zijn zeer toegankelijk en kunnen voor zowel particulieren als bedrijven waardevol zijn. Bezoek bijvoorbeeld eens deze notaris in Nijverdal.

Huis kopen

We hebben het al even kort benoemd. Als je een huis wil kopen ga je naar de notaris om de koop officieel te maken. De notaris zorgt ervoor dat de overeengekomen afspraken tussen zowel de koper als verkoper in een akte worden vastgelegd. Bij het kopen van een huis ben je verplicht om dit wettelijk vast te leggen middels de inzet van een notaris.

Niet alleen bij het kopen van een huis worden er afspraken gemaakt tussen de koper en verkoper, maar er kunnen ook afspraken worden gemaakt met je partner waarmee je samen een huis kan kopen. Zulke afspraken vastleggen is niet verplicht, maar het is wel sterk aangeraden.

Testament

In een testament kun je bepaalde afspraken vastleggen, zodat de afspraken die je hebt vastgelegd toen je in leven was ook voor iedereen duidelijk zijn nadat je bent overleden. Je kunt hierin zelf bepalen wat er moet gebeuren met de bezittingen die je achterlaat, zoals een woning. Als je dit niet vastlegt in een testament, dan zal je nalatenschap worden overgedragen volgens de algemene regels die dan gelden. Een testament geeft je de mogelijkheid om af te wijken van wettelijke regels en je eigen beslissingen te maken hierover.

Dit vind je misschien ook leuk...