Kosten scheiding: wat kun je financieel verwachten?

helpenrecht scheiden

Woman holds man wants to escape from marriage

Als jullie besloten hebben om te scheiden, krijgen jullie te maken met de kosten scheiding. Helaas is het niet zo gemakkelijk als even een handtekeningetje zetten, want scheidingen hebben veel voeten in de aarde. Vooral ingewikkelde scheidingen kunnen duur uitpakken. De prijs die je betaalt is afhankelijk van het uurtarief van de advocaat die je in handen neemt. Hoe korter deze aan jullie scheiding moet werken, hoe goedkoper het is. Daarbij zijn er ook een aantal andere kostenposten waarmee je helaas ook te maken krijgt. Lees hier verder over de kosten voor een scheiding waarmee je rekening moet houden.

Kosten scheiding per onderdeel

De kosten voor een scheiding bestaan uit verschillende onderdelen.

  • Advocaat: gemiddeld vraagt een advocaat of een advocaat-mediator €150 – €200 per uur. Het aantal uren dat deze aan jouw scheiding moet werken is afhankelijk van hoe ingewikkeld deze is en dus moeilijk in te schatten van tevoren.
  • Griffiekosten: je moet griffiekosten betalen aan de rechtbank. De rechtbank gaat jullie scheiding namelijk behandelen en daar een uitspraak over doen. Per scheiding (dus niet per persoon) zijn €300 eenmalig.
  • Uittreksels van de gemeente: om je scheiding rond te maken moet je een aantal uittreksels van de gemeente opvragen. De kosten daarvoor zijn vaak niet hoger dan €50 per persoon.

Ouderschapsplan: hebben jullie minderjarige kinderen, dan wordt er een ouderschapsplan opgezet. Hiervoor betaal je €75.

Subsidie

Er zijn situaties waarin je in aanmerking komt voor de subsidie van de Raad voor Rechtsbijstand. Dat wordt bepaald door je inkomen en kan de kosten voor je scheiding flink verlagen. Is jouw inkomen dusdanig laag (deze grens verandert jaarlijks) dat je niet voor rechtsbijstand kunt betalen, dan mag je deze subsidie aanvragen en betaal je alleen een kleine eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is minimaal €56. Ook de griffiekosten gaan naar beneden naar minimaal €42,50.

Is online scheiden een optie?

Kom je niet in aanmerking voor de subsidie, dan kunnen de kosten voor een scheiding flink oplopen. Een alternatieve optie die je hebt is om online te scheiden. Alles wordt dan op afstand geregeld en dat snel en soepel. Deze optie is vooral geschikt in gevallen waarbij de scheiding niet ingewikkeld is en de twee partijen het eens zijn over de situatie en de afhandeling. Deze optie is vaak veel goedkoper en de kosten voor een scheiding die online geregeld wordt zijn maximaal €600 plus eventueel een ouderschapsplan van €75. Hier zitten de griffiekosten en de kosten voor de advocaat al bij inbegrepen.

Scheiden is niet goedkoop

Zoals je boven kunt zien is scheiden niet goedkoop. Deze kosten zijn een extra reden voor stress in een periode waarin je al genoeg te maken hebt met onrust en verdriet. Vooral als de scheiding ingewikkeld is lopen de kosten voor een advocaat snel op. De kosten voor online scheiden zijn vaak veel lager en dat is dan ook een goede optie om te overwegen. Helemaal tijdens de corona crisis is dat handig, want je hoeft de deur niet uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *