VOG
Werk

Je hebt een strafblad toch een aanvraag doen?

Wanneer je een delict gepleegd hebt en je weet dat je een strafblad hebt, is het dan verstandig om alsnog een vog aanvraag te doen of is dit zinloos? Het is altijd verstandig om een aanvraag te doen, als je een delict hebt gepleegd betekent dit niet dat je perse geen vog krijgt. De combinatie van wat je hebt gedaan, en de functie die je wilt uitoefenen bepaald uiteindelijk of je de verklaring omtrent het gedrag krijgt. Ook is het van belang hoe lang het geleden is dat je iets hebt gedaan.

Hoe wordt er teruggekeken bij Justis?

Bij een vog aanvraag is ook de termijn dat er teruggekeken wordt van cruciaal belang, de aanvrager kan in de meeste gevallen maar vier jaar terugkijken. Het is afhankelijk voor welke functie je een sollicitatie doet, de termijn van terugkijken kan ook veel langer zijn. Ben je jonger dan 23 jaar dan is deze termijn twee jaar, dit is speciaal verkort om niet direct iemand zijn loopbaan te schaden. Heb je ooit een zedendelict gepleegd dan geldt de termijn van terugkijken niet, dan wordt er onbeperkt teruggekeken. 

VOG

Geen strafblad

Heb je nog nooit een delict gepleegd dan zal je na een vog aanvraag zeker de verklaring krijgen. Heb je kleinere overtredingen begaan, bijvoorbeeld een paar kilometer te hard gereden met de auto dan zal dit geen invloed hebben op je aanvraag. Vergis je niet in een misdrijf of een overtreding, rijdt je 100 kilometer te hard dan is dit een misdrijf en komt wel op je strafblad te staan. Weet je niet zeker of je een misdrijf of overtreding hebt begaan kun je dit nagaan bij een website van de overheid.

Dit vind je misschien ook leuk...