Hoe ziet het proces van een scheiding eruit?

Wanneer twee mensen gaan scheiden zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Een scheidingsproces is nooit leuk. Emoties zoals woede, frustratie, teleurstelling en verdriet zul je op dat moment het meest mee te maken hebben. Je werkt een relatie en moet daarnaast een hopen dingen regelen op zakelijk gebied. Daarbij zijn er ook dierbaren die hier last van kunnen hebben. Er komt nogal wat op je af. Er worden belangrijke beslissingen genomen over je toekomst en het is goed dat je weet hoe zo een proces er dan uitziet.

Het stappenplan van een scheiding

Het is goed om het stappenplan van een scheiding stap voor stap aan te pakken. Er komt een hoop bij kijken, dus zaken door elkaar regelen is niet handig. We plaatsen hieronder een kort rijtje met het stappenplan:

  • Samen in gesprek om het besluit te nemen te gaan scheiden
  • Hulp zoeken voor de scheiding en aanvragen
  • Financieel plan opstellen en afspraken maken over de kinderen
  • Naar de rechter en de scheiding definitief maken

Hoe ga je om met mogelijke problemen

Het komt helaas vaak voor dat het proces van een scheiding langer duurt dan nodig is. Hier en daar ben je het misschien niet helemaal eens met een besluit of de gang van zaken. Toen je ging trouwen heb je bijvoorbeeld ook zaken zoals erfrecht besproken. Al deze zaken worden in dit geval opnieuw bekeken. Dit kan niet alleen gevolgen hebben voor jou maar ook voor je kinderen. Werkt je partner niet mee? Dan is het belangrijk zo snel mogelijk goed hulp in te schakelen hiervoor. Hadden je kinderen recht op bijvoorbeeld een legitieme portie na overlijdenis van je partner? Zorg ervoor dat dit nog steeds zo blijft. Soms veranderen regels en wetten en kun je nu eenmaal niet hierom heen afspraken maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *