Geen categorie

Hoe kies je de juiste notaris?

Ooit begin je aan een fase in je leven waarin je een grote stap zet: je koopt je eigen huis. Dat is een spannende maar vooral leuke ervaring waar veel bij komt kijken. Een van de zaken waarmee je rekening moet houden is het vinden van de juiste notaris. Zonder hem of haar kan je namelijk geen huis kopen: de overdracht wordt namelijk verzorgd door de notaris! Het vinden van de juiste notaris kan lastig zijn, maar met de volgende tips en trucs ben je al een eind op weg.

Prijzen

Een notaris kan best prijzig zijn. Denk al gauw aan 1000 tot 1500 euro voor het totale proces van het overdragen van een huis. Het is dus handig om bij verschillende notarissen langs te gaan en een offerte aan te vragen: er is namelijk geen vaste prijs (wettelijk) vastgelegd wat ze mogen vragen. De een kan dus veel meer vragen voor hetzelfde werk wat een ander voor minder doet! Daarnaast moet je ook kijken naar jouw persoonlijke situatie: is het een ‘’standaard’’ situatie – echt alleen een huis aanschaffen – dan volstaat een goedkopere notaris. Mocht er ingewikkeldere zaken bij komen kijken, dan is het handig om even te checken waar je logischerwijs het meest voor je geld krijgt. Vraag dus altijd meerdere offertes aan bij verschillende notarissen en onderhandelen staat vrij! 

Kosten koper

Een bestaande woning – dus geen nieuwbouw – wordt meestal kosten koper (k.k.) aangeboden. Dit betekent dat de koper van het huis de kosten voor de notaris moet betalen. Vaak wordt er dan ook afgesproken dat de koper, en dus niet de verkoper, mag bepalen welke notaris hij aanstelt. Zoek daarom dus ook rustig uit welke notaris het beste bij jouw situatie past. 

Het uitzoeken van een notaris kan dus een hele klus zijn. De Goedkoopste Notaris laat in een oogopslag zien welke notarissen bij jou in de buurt te vinden zijn en tegen welke prijs. Handig dus! 

Dit vind je misschien ook leuk...