Het takenpakket van de notaris

goedkoopste notaris

We hebben allemaal wel eens van ‘de notaris’ gehoord en wie weet heb je zelf al eens met een notaris te maken gehad. Maar wat doet een notaris nou eigenlijk precies? Als je het rondvraagt, zullen er niet veel mensen zijn die het exact weten. Je kunt voor heel uiteenlopende zaken bij een notaris terecht. In dit artikel vertel ik je er meer over.

Wat doet een notaris precies?

Een notaris helpt mensen bij het maken van rechtsgeldige afspraken op allerlei gebieden (hierover in de volgende paragraaf meer). Een notaris geeft advies en het is zijn taak om daarbij rekening te houden met de belangen van alle betrokkenen en is dan ook onafhankelijk en onpartijdig. De afspraken die worden gemaakt worden vastgelegd in een ‘notariële akte’. Een notariële akte is een bindende, rechtsgeldige afspraak op papier. Er staat vast dat dit document ‘echt’ is en dat het document is gelezen, begrepen en ondertekend door alle betrokkenen.

Actief op verschillende werkterreinen

Zoals ik eerder al aangaf kun je voor verschillende zaken bij een notaris terecht. In de basis is een notaris actief op drie verschillende werkterreinen. Allereerst kun je bij een notaris terecht voor persoonlijke zaken of familiezaken; bijvoorbeeld voor het opstellen van een testament. Daarnaast moet je naar een notaris op het moment dat je een huis of bedrijfspand koopt of verkoopt. Het is de taak van de notaris om ervoor te zorgen dat alle gemaakte afspraken bindend worden vastgelegd in aktes. Tenslotte is de notaris er voor ondernemers en ondernemingen, bijvoorbeeld als je een eigen onderneming wilt starten of als je iets in je onderneming wilt laten veranderen of laten vastleggen.

Wil je meer weten over het werk van de notaris of ben je zelf op zoek naar een notaris, bijvoorbeeld voor het laten opstellen van een testament, het opstellen van een verklaring van erfecht of de aankoop van je eerste huis? Neem dan eens een kijkje op degoedkoopstenotaris.nl.