Het hart van een rechtstaat ligt bij een strafrechtadvocaat


Heb jij wel eens gehoord van een advocaat strafrecht? Dit is een specialisme binnen de advocatuur. Ondanks het feit dat er een aantal bekende strafrechtadvocaten zijn in Nederland geldt dat de meeste advocaten niet bekend zijn onder het publiek. Toch is het beroep dat zij hebben belangrijk en zijn de taken die zij uitvoeren van groot belang. Het belang van een strafrechtadvocaat ligt in het feit dat ieder individu het recht heeft om beschermd te worden. Dit is een belangrijke reden waarom strafrechtadvocaten noodzakelijk zijn en een essentieel onderdeel vormen van de Nederlandse rechtstaat. 

Gelijk voor de wet


De strafrecht advocaat is een belangrijk onderdeel van de rechtstaat. In principe ligt de basis van een rechtstaat bij gelijke wetten en een advocaat. Immers is het zo dat een advocaat door gebruik te maken van wetten in staat is om ervoor te zorgen dat ieder individu een gelijke kans krijgt. Hierbij maakt het uit wat voor individu beschermd dient te worden, een advocaat is verplicht om te helpen. Misschien blijkt een cliënt toch onschuldig te zijn of blijkt er sprake te zijn van een andere kant van het verhaal. De advocaat zal er alles aan doen om de belangen van een cliënt te vertegenwoordigen op een manier die integer en professioneel is.

Keuze voor een advocaat


De keuze voor een advocaat kan soms bij burgers liggen. Zij hebben soms de mogelijkheid om zelfstandig op zoek te gaan naar een advocaat en uit meerdere mensen een specifiek persoon uit te kiezen. Door deze keuzevrijheid is de kans groter dat zij een advocaat kiezen die bij hen past. Gedurende dit proces zullen burgers bijvoorbeeld kijken naar de prijzen die verschillende advocaten vragen. Voor de ene advocaat ligt de vraagprijs namelijk hoger dan bij een ander individu. Verder ligt de ene advocaat dichterbij dan de andere advocaat. Het belangrijkste criterium is echter dat de advocaat beschikbaar is voor jou en voldoende tijd vrij maakt voor jou.

Bescherming en opoffering


Aangezien de advocaten die belangrijke cliënten beschermen soms te maken krijgen met bedreigingen is het erg belangrijk dat de advocaten goed beschermd worden. Dit is iets waar de overheid mee aan de slag gaat aangezien er de afgelopen periode vele advocaten helaas bedreigd zijn en soms neergeschoten. Door voldoende politiemensen in te zetten is het mogelijk om meer veiligheid voor advocaten te faciliteren. Toch kan het zo zijn dat het beroep van advocaat zijn soms gepaard zal gaan met opoffering.

Taal


Een advocaat is hoogopgeleid en heeft een lange opleiding tot advocaat doorlopen. Hierdoor hebben advocaten vaak een taalgebruik ontwikkeld waarin jargon een grote rol speelt. De taal die advocaten toepassen kan vaak succesvol zijn in de rechtszaal. Toch is belangrijk dat iedere advocaat tevens in staat is om te communiceren met burgers op een manier die begrijpelijk is. Als informatie immers niet helder gecommuniceerd wordt dan bestaat het risico dat burgers te weinig weten over hun rechtsproces. Bij een gesprek met een advocaat is het erg belangrijk dat jij voldoende oog hebt voor de manier van communiceren.

Bron: Omnius.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *