Eerste ervaring met de VvE

VvE

Wanneer je van plan bent om een appartement te kopen, of recentelijk een appartement hebt gekocht, kan je er niet omheen; de Vereniging van Eigenaars (VvE). Waar staat deze vereniging eigenlijk voor? Wellicht heb je positieve verhalen gehoord, of juist lastige situaties omtrent wonen in een VvE. Hoe dan ook, de VvE is er voor jouw belangen, en vooral voor de gezamenlijke belangen van alle appartementseigenaren van een appartementencomplex. Ga er namelijk maar aan staan. Je appartementencomplex begint verval te vertonen, maar er is geen gezamenlijk spaarpotje van de appartementseigenaren. Of je moet zelf een opstalverzekering afsluiten, zonder de voordelen van het gezamenlijk afsluiten van deze verzekering. In de notendop zijn dit zaken waar een VvE in actie komt.

VvE

Hoe werkt een VvE?

Wanneer je eigenaar bent van een appartement, ben je vrijwel altijd ook lid van de bijbehorende VvE van het appartementencomplex, en betaal je een maandelijkse bijdragen voor gemeenschappelijk onderhoud. In eerste instantie zorgt de VvE ervoor dat belangrijke beslissingen gezamenlijk worden genomen door aanwezige appartementseigenaren op de algemene leden vergadering. Zo wordt besloten of onderhoudswerkzaamheden ingepland moeten worden, welke gezamenlijke verzekering afgesloten moet worden, en of er geen overlast bekend is bij de eigenaren. Daarnaast is de VvE ook de toegewezen partij voor eigenaren die aanpassingen willen doen aan hun appartement, zij moeten hier namelijk toestemming voor krijgen van de VvE. Het gaat hierbij vaak om gevallen zoals het bouwen van een dakterras, het plaatsen van balkonbeglazing, of het plaatsen van een airco.

Lastige situaties m.b.t. de VvE

In uitzonderlijke gevallen kunnen er problemen ontstaan tussen de VvE en individuele eigenaren van de VvE. Dit zijn vaak lastige situaties omdat het bestuur van de VvE zelf ook in de VvE woont. Burenruzies wil je natuurlijk liever mijden, vandaar dat gedonder met de VvE geen pretje is. Het kan bijvoorbeeld frustrerend zijn als je als individuele eigenaar in een VvE een dakterras wil plaatsen, en hiervoor geen toestemming krijgt van de VvE. Of wanneer voor jouw idee om een airco te plaatsen een stokje wordt gestoken. In deze situaties is het uiteraard belangrijk om goed te begrijpen welke rechten en plichten bij de VvE komen kijken, en hoe sterk je juridisch gezien in je schoenen staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *