Consultancy op afstand

Door de huidige pandemie is het niet meer vanzelfsprekend om bij het advocatenkantoor langs te gaan om (lopende) juridische zaken te bespreken. Toch is het bij dit soort bespreking belangrijk dat er persoonlijk contact wordt gelegd omdat er vertrouwde zaken worden besproken. Hierdoor zijn we met z’n allen genoodzaakt concessies te regelen en andere technieken toe te passen. Gelukkig zijn er genoeg oplossing om uit te kiezen om toch contact te kunne houden met elkaar. In deze blog geven wij een aantal tips hoe je als consultant van juridische zaken, maar ook andere branches, als nog goed contact kunt leggen met jouw cliënten. 

Beeldbellen

Beeldbellen is al jaren een technologie die door veel mensen zowel zakelijk als privé wordt toegepast. Iedereen heeft tegenwoordig wel een smartphone met apps zoals Whatsapp. Met Whatsapp kun je beeldbellen ook wel videobellen genoemd. Door video te bellen kun je elkaar zien doordat de camera aan de voorkant van de telefoon ervoor zorgt dat je elkaar kunt zien. Daarnaast hebben bijvoorbeeld Iphones standaard Facetime op de telefoon staan. Dit is speciaal ontworpen om met elkaar te kunnen videobellen. 

Met de laptop bellen

Een moderne laptop heeft eigenlijk altijd wel een ingebouwde camera aan de voorzijde zitten. Hierdoor wordt het makkelijker om met elkaar te beeldbellen. Met software programma’s zoals Skype of Google Meet kun je met elkaar verbinden. Vaak heeft een laptop ook een ingebouwde microfoon waardoor je elkaar ook kunt horen. Niet alle laptops hebben een ingebouwde camera of microfoon. Je kunt er dan voor kiezen om bijvoorbeeld een webcam te gebruiken. Wij raden aan om dan een draadloze webcam te gebruiken. Een draadloze webcam kun je namelijk overal makkelijk neerzetten of zelfs vasthouden mocht je onderweg zijn. 

Hou het privé 

Als je niet wil dat andere mensen mee kunnen genieten van de gesprekken die je voert met je cliënt kun je het beste gebruik maken van headset. Een koptelefoon is ook makkelijk alleen zit hier vaak geen microfoon op. Mocht je gebruik maken van een smartphone met een koptelefoon dan is dit geen probleem. Vaak werkt het niet op de laptop. De oortjes met microfoon die vaak bij je smartphone worden meegeleverd kunnen wel goed werken op de laptop. Zo kun je de gesprekken met je cliënt privé houden.  

Bereid het gesprek voor

Gesprekken online gaan vaak iets moeizamer dan wanneer je iemand face-to-face spreekt. Bereid daarom een gesprek met je cliënt goed voor. Noteer voor jezelf wat je wil bespreken of wanneer je cliënt jou wil spreken is het handig als je vraagt om zijn of haar vragen eerst naar je op te sturen. Zo kun je het gesprek beter voorbereiden, weet jullie beiden waar jullie het over gaan hebben en zal het een stuk soepeler verlopen.