5 tips bij het afsluiten van de juiste auto verzekering

Het afsluiten van een nieuwe auto verzekering is niet altijd gemakkelijk. U kunt uiteraard de goedkoopste aanbieder kiezen, maar dan loopt u mogelijk belangrijke diensten mis. Het is ook niet verstandig om voor de eerste de beste verzekeraar te kiezen die u vindt, want dan betaalt u mogelijk veel te veel. Omdat het uitkiezen van een goede auto verzekering niet onderschat moet worden, hebben we de volgende 5 tips opgesteld om het voor u gemakkelijker te maken.

Tip 1: kies een auto verzekering met een geschikte dekking

Het eerste wat u zichzelf afvraagt bij het uitkiezen van een auto verzekering is welke dekking u nodig heeft. Deze wordt meestal bepaald door het soort auto dat u heeft, dus de dagwaarde en de leeftijd. 

  • Wilt u een nieuwe auto of een auto tot 6 jaar oud verzekeren, dan wordt een allrisk auto verzekering aangeraden. U bent dan verzekerd voor schade aan uw eigen auto, aan de auto van iemand anders, zowel als schade na een gebeurtenis die u zelf niet in de hand heeft (brand, ruitschade, diefstal, joyriding, natuurramp).
  • Is uw auto 6 tot 10 jaar oud of is deze ouder maar de waarde is nog hoog, dan is een WA beperkt casco auto verzekering een goed idee. De dekking betreft dan alle bovengenoemde gevallen behalve schade aan uw eigen auto als gevolg van een ongeluk dat u veroorzaakt heeft. 
  • Wilt u een auto die ouder is dan 10 jaar verzekeren of een auto met een lage dagwaarde, dan is een WA auto verzekering vaak voldoende. Dit is de minimale verzekering die u in Nederland verplicht bent af te sluiten. U bent dan alleen gedekt voor schade die u aanricht aan anderen.
  • Heeft u een speciale auto, zoals een elektrische auto, een oldtimer of een zelfrijdende auto? Wilt u uw caravan verzekeren? Dan kunt u hier een speciale auto verzekering voor afsluiten. Deze zijn specifiek voor auto’s bedoeld die afwijken van de standaard en bieden soms handige voorwaarden aan.

Tip 2: een aanvullende verzekering kan soms handig zijn

Wilt u een auto verzekering afsluiten die meer dekt dan de bovengenoemde opties? Dan is een aanvullende auto verzekering soms een goede optie. U kunt bijvoorbeeld een inzittendenverzekering afsluiten en passagiers en bestuurder dekken voor financiële schade als gevolg van een ongeval. Het is vaak ook verstandig om te kijken of u een tweede auto wilt verzekeren op dezelfde polis. Veel verzekeraars bieden daar specifieke regelingen voor aan waarmee u geld bespaart. U kunt een aanvullende auto verzekering afsluiten voor de kosten van pechhulp of rechtsbijstand. Enkele verzekeraars bieden u een no claim beschermer aan waarmee u uw no claim korting niet kunt verliezen.

Tip 3: overweeg uw eigen risico goed

Als u een auto verzekering gaat afsluiten, dan wordt er standaard een eigen risico bedrag ingesteld. Het is gemakkelijk om dat bedrag klakkeloos te accepteren, maar dit heeft invloed op de premie die u betaalt en op wat u betaalt als u moet claimen. Het eigen risico bedrag van een auto verzekering geeft namelijk aan wat uw eigen bijdrage is voordat de verzekeraar financieel bijspringt. Stelt u dit bedrag lager in, dan gaat uw premie omhoog. U betaalt dan minder als u een claim wilt indienen. Kiest u voor een hoog eigen risico bedrag, dan gaat de premie omlaag. Moet u dan van uw verzekering gebruik maken, dan is uw eigen bijdrage ook aanzienlijk. U kiest uw eigen risico door te kijken naar uw financiële situatie en het geld dat u kunt en wilt betalen aan de verzekeraar als u moet gaan claimen.

Tip 4: kies meerdere vergelijkingssites uit

Om een zo compleet mogelijke vergelijking te maken en de best mogelijke auto verzekering uit te kiezen is het goed om meerdere vergelijkingssites te gebruiken. U weet dan zeker dat u alle opties gezien heeft en dat u de meeste verzekeraars bij uw vergelijking heeft kunnen betrekken. Gebruik dan alleen vergelijkingssites die onafhankelijk zijn, zodat u verzekerd bent van objectief advies. Bekijk ook of de filters die u worden aangeboden voor u nuttig zijn en u hier uw wensen goed mee in kunt stellen. Vul de filters dan nauwkeurig in en u ziet alleen de autoverzekeringen die relevant zijn voor u. 

Tip 5: staar u niet blind op de prijs

De resultaten van vergelijkingssites worden vaak gesorteerd op prijs. De goedkoopste auto verzekering staat bovenaan en dit loopt geleidelijk op. Het is misschien verleidelijk om voor de auto verzekering te kiezen met de laagste prijs, maar dat is niet altijd de meest verstandige keuze. Loop ook altijd even de kleine letters door zodat u exact weet wat u voor deze prijs terugkrijgt. De volgende punten kunnen dan belangrijk zijn.

  • Welke vergoeding biedt de verzekeraar aan in het geval uw auto gestolen wordt? Sommige verzekeraars laten de hoogte van deze vergoeding afhangen van de veiligheidsklasse van uw auto.
  • En hoe zit dat met de vergoeding indien uw auto total loss wordt verklaard? De meeste verzekeraars geven u dan de dag- of de aanschafwaarde aan, maar bij anderen krijgt u de nieuwwaarde van uw auto vergoed.
  • Het is fijn als u zich in geval van pech of een ongeval geen zorgen hoeft te maken voor de kosten van een sleepauto of een vervangende auto. U kunt dus ook even controleren of deze kosten bij de auto verzekering in zitten of dat u die apart moet betalen.

Wat is de beste verzekering voor u?

U bent uiteindelijk degene die bepaalt welke auto verzekering het beste aansluit bij uw situatie. Budget zal hier een rol in spelen, maar ook het soort auto dat u heeft en uw eigen voorkeur. Als u zekerheid wilt en u betaalt hier graag voor dan kiest u een verzekering die u gemoedsrust geeft. Anderen hebben aan een minder complete auto verzekering voldoende en kiezen juist voor de minder uitgebreide optie. Wat ook uw keuze, met de bovenstaande tips wijst u vast een verzekering aan die bij uw behoeften past.